Waar zoek je naar in een motorhelm? Voor veel motorrijders spelen een aantal factoren een rol: welk type helm ziet er beter uit? Welke biedt de beste bescherming? Welke voelt beter om te dragen? Integraalhelmen bieden het hoogste niveau van bescherming, maar is de verminderde bescherming bij systeemhelmen gecompenseerd door hun toegenomen stijl en comfort?

 

Veiligheid

 

Het belangrijkste doel van een helm is om het hoofd te beschermen tegen schade in het tijdens een ongeluk. Opklapbare motorhelmen en integraalhelmen zijn beide gemaakt van dezelfde materialen, dus waarom worden integraalhelmen als veiliger beschouwd?

 

Om te beginnen zijn integraalhelmen gemaakt uit één stuk, wat betekent dat er geen bewegende delen zijn die mogelijk kunnen afbreken. Bovendien bedekken integraalhelmen de kaak en kin.

 

Systeemhelmen daarentegen zijn niet bedoeld om te worden gebruikt voor het rijden in de open stand, het scharnier creëert een zwak punt dat kan breken bij een botsing. Als je bovendien vergeet om je helm volledig te vergrendelen, kan deze bij een botsing openspringen.

 

Als je op het circuit te vinden bent of rijdt in gebieden met veel verkeer of zich voornamelijk zorgen maakt over veiligheid, is de integraalhelm de duidelijke keuze. Voor rijders die andere attributen waarderen, is er echter nog meer te overwegen.

 

Stijl

 

Je moet zeker houden van de manier waarop je helm eruitziet. Welke geeft je een meer stijlvolle uitstraling? Dat zal sterk afhangen van je persoonlijke voorkeuren, maar er zijn inherente kenmerken van elke helmstijl die in het spel komen.

 

Zowel systeemhelmen als integraalhelmen kunnen in een breed scala aan kleuren en designs worden geleverd, dus wat betreft uiterlijk, sluit de een de andere ook niet uit. Hoewel je bij het kiezen van je helm misschien rekening wilt houden met recent onderzoek waaruit blijkt dat witte helmen crashrisico’s verminderen.

 

Samenvattend

 

Het komt uiteindelijk neer op een keuze van hoeveel veiligheid je wenst en welk niveau van comfort je zoekt.

 

Systeemhelmen zijn ontworpen om te worden gebruikt met het vizier omlaag tijdens het rijden, en bieden dus bijna hetzelfde beschermingsniveau als een integraalhelm, met als bijkomend voordeel dat je ze open kan zetten voor extra ventilatie.

 

Als je een beetje extra comfort wilt, hoef je dus niet zo veel in veiligheid in te leveren om met een systeemhelm te rijden. Maar vindt je beiden helmen lekker zitten, ga dan gewoon voor een integraal!